Онлайн регистрация на фирми, счетоводни и консултантски услуги

Данъчно третиране на услугата ишлеме

18 мар.
Данъчно третиране на услугата ишлеме

Данъчно третиране на услугата ишлеме

Данъчно третиране на услугата ишлеме

Данъчно третиране на услугата ишлеме

В бр. 5 от 2009 г. на в. “Данъчен консултант” Валентина Василева, данъчен консултант, разглежда следната хипотеза: По договор за ишлеме възложител е чуждестранно дружество, материалите идват от държава – членка на ЕС, и готовата продукция се изпраща, както за държави членки, така и за трети страни. Чуждестранната фирма не е регистрирана по ДДС в друга държава членка.
В случай че швейцарска фирма не е регистрирана по ДДС в ЕС, мястото на изпълнение на услугата по ишлеме е в България, на основание чл. 21, ал. 2, т. 3, б. “в” от ЗДДС. Това означава, че на основание чл. 12, ал. 1 от ЗДДС, е налице облагаема доставка с 20% ДДС. Българската фирма – изпълнител на услугата по ишлеме, следва да издава фактури с начислен 20% ДДС на чуждестранната фирма – възложител. Следва да се има предвид, че услугата представлява облагаема доставка с 20% ДДС, независимо че готовата продукция се изпраща извън територията на България.

Онлайн Счетоводство и Регистрация на фирми в Пловдив и онлайн за цяла България на ниски цениПример: Възложител по договор за ишлеме е швейцарска фирма, която не е регистрирана по ДДС в държава – членка на ЕС, и изпълнител е българска фирма, регистрирана по ЗДДС. Материалите пристигат от Франция, към която се изпраща и готовата продукция. Мястото на изпълнение на тази услуга е в България, на основание чл. 21, ал. 2, т. 3, буква “в” от ЗДДС, следователно е налице облагаема доставка и българската фирма ще трябва да начисли 20% ДДС.

Напишете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.