Онлайн регистрация на фирми, счетоводни и консултантски услуги

Земеделците ще плащат повече за осигуровки догодина

15 ное.

Земеделците ще плащат повече за осигуровки догодина

Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделци и тютюнопроизводители може да скочи от 400 лева на 610 лева

Единствено земеделските производители ще се осигуряват през 2020 г. върху с над 50% по-високи минимални суми, отколкото през настоящата 2019 г. Увеличение има и при самоосигуряващите се. Ръстът на минималните осигурителни доходи за самоосигуряващите се е с близо 9 на сто. Това гласят едни от основните промени в осигуряването, заложени проекта на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2020 година.

В проектозакона е записано още, че през 2020 г. ще се запази максималният осигурителен доход – 3000 лв., след като от 1 юли на тази беше вдигнат от 2600 лв. на 3000 лв.
За 2020 година не са договорени минимални осигурителни доходи (МОД). Без налагане на административно увеличение на МОД и при планирано увеличение на минималната работна заплата с 8.9 на сто, средното увеличение на минималния осигурителен доход през 2020 г. е около 5.4 на сто.
Увеличава се обаче минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители – от 400 лева на 610 лева. Така сумата се изравнява с размера на минималната работна заплата. Въпреки това, още през миналата година, когато се заговори за подобни промени – земеделските стопани възразиха и изтъкнаха, че няма да успеят да плащат след увеличението.
Заедно с това се увеличава и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се от 560 лв. на 610 лева.

Напишете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.