Онлайн регистрация на фирми, счетоводни и консултантски услуги

Земеделците ще плащат повече за осигуровки догодина

15 ное.
Земеделците ще плащат повече за осигуровки догодина

Земеделците ще плащат повече за осигуровки догодина

Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделци и тютюнопроизводители може да скочи от 400 лева на 610 лева

Единствено земеделските производители ще се осигуряват през 2020 г. върху с над 50% по-високи минимални суми, отколкото през настоящата 2019 г. Увеличение има и при самоосигуряващите се. Ръстът на минималните осигурителни доходи за самоосигуряващите се е с близо 9 на сто. Това гласят едни от основните промени в осигуряването, заложени проекта на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2020 година.

В проектозакона е записано още, че през 2020 г. ще се запази максималният осигурителен доход – 3000 лв., след като от 1 юли на тази беше вдигнат от 2600 лв. на 3000 лв.
За 2020 година не са договорени минимални осигурителни доходи (МОД). Без налагане на административно увеличение на МОД и при планирано увеличение на минималната работна заплата с 8.9 на сто, средното увеличение на минималния осигурителен доход през 2020 г. е около 5.4 на сто.
Увеличава се обаче минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители – от 400 лева на 610 лева. Така сумата се изравнява с размера на минималната работна заплата. Въпреки това, още през миналата година, когато се заговори за подобни промени – земеделските стопани възразиха и изтъкнаха, че няма да успеят да плащат след увеличението.
Заедно с това се увеличава и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се от 560 лв. на 610 лева.

Напишете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.